AD - 9 september 2021

Wereldprimeur! Met dit hippe elektrische board zoef je over het water: zo werkt het

Lees hier verder het artikel en kijk de video van het AD

Staand varen op een soort luxe surfplank, terwijl je niet meer hoeft te doen dan gas geven, sturen én genieten van de natuur. Volgens John van Lieshout (54) uit De Meije heeft hij met de e-sub (electric stand up boating) een wereldwijde primeur. En als het aan hem ligt kan binnenkort heel Nederland genieten van zijn ingenieuze uitvinding.
Het is geen luxe sloep en ook geen supboard, maar iets ertussenin: de e-sub. En dat is uniek: Van Lieshout lijkt als eerste ter wereld een kruising te hebben gemaakt van die twee. Hoewel varen op de e-sub in eerste instantie lijkt op de immens populaire watersport suppen, hoef je je op de elektrische variant met stuur weinig tot niet in te spannen. Behendig stapt Van Lieshout op één van de vier boards die hij tot nu toe heeft geproduceerd. De zon weerkaatst op het water en even verderop staan enkele schapen te kijken naar het waterspektakel. ,,Wel gas geven, anders kun je niet sturen”, instrueert hij.
Langzaam en geruisloos vaart de Meijenaar al staand langs de weilanden en door de sloten richting de Nieuwkoopse Plassen. Hij wijst naar één van de vele lage bruggetjes. ,,Hier moet het stuur naar beneden en moet je bukken, anders stoot je je hoofd.” Net zo soepel als het varen verloopt, zakt het stuur met één handbeweging naar beneden.

Na veel prototypes kan ik zeggen dat ik deze sub zelf heb uitgevon­den, zelf heb ontworpen én zelf heb gemaakt
John van Lieshout

Na tien minuutjes varen lijkt er niet langer meer op aarde te zijn dan rietkragen, slootjes en eindeloze weilanden. Midden in de natuur klinkt enkel het geruis van bomen en riet. ,,Mooi hé”, verzucht Van Lieshout terwijl hij oog in oog staat met een nieuwsgierige koe. ,,Je ziet veel sloepjes varen, maar daarin zit je zo laag dat je tegen slootkragen aankijkt en maar weinig van je omgeving ziet. Met suppen heb je wel het uitzicht, maar ook de inspanning. Dit is echt een combinatie van die twee.”
Zo kwam de techneut vier jaar geleden dan ook op het idee, toen hij ‘iets’ wilde maken van een plank met een motortje waardoor hij al staand door de polders kon varen. Wat begon met een supboard met een motor, accu en stuur, werd uiteindelijk de comfortabele e-sub. ,,Ik ging in 2018 aan de slag als zzp’er en kon veel tijd besteden aan het ontwikkelen van de sub. Na veel prototypes kan ik zeggen dat ik deze sub zelf heb uitgevonden, zelf heb ontworpen én zelf heb gemaakt. Natuurlijk, met behulp van mensen die bepaalde technieken beheersen, maar wel in eigen beheer.”
Een concurrent van suppen, dat vindt de Meijenaar het e-subben niet. ,,Het is echt een andere manier van varen. Dit is bewust een stuk stabieler, zodat niet alleen ervaren suppers ermee overweg kunnen. En ik heb het supboard uiteindelijk gelaten voor wat het is en ben meer richting een luxer uitziend geheel gegaan.”
Zelf varen
Hoewel je tegenwoordig bijna geen meer, stroompje of beek op kunt gaan zonder een recreant op een supboard tegen te komen, zijn de e-subs van Van Lieshout nu alleen nog in een sloot achter zijn huis in De Meije te zien.

Uiteinde­lijk denk ik dat het erg populair kan worden, maar onbekend maakt onbemind.
John van Lieshout

Het uiteindelijke model had hij vorig jaar pas na het zomerseizoen af, en inmiddels heeft hij vier e-subs klaar om te verkopen of te verhuren aan bedrijven die in de waterrecreatie zitten. ,,Uiteindelijk denk ik dat het erg populair kan worden, maar onbekend maakt onbemind. Ik zoek nu mensen die in de bootjes-, sup- of kanoverhuur zitten, die dit verder uit kunnen bouwen.”

Inmiddels heeft Van Lieshout wel een samenwerking met café de Hollandsche Leeuw in Nieuwkoop, dat zijn e-subs zal gaan verhuren. ,,Uiteindelijk hoop ik dat dit zo’n ding wordt als suppen, waarbij je dus op een groot aantal plaatsen een e-sub kunt huren én mensen er zelf eentje kopen ‘voor de leuk’.”

Florine Nesselaar Laatste update: 09-09-21, 19:52

 

Pin It